Acne vulgaris (a közönséges akne)

Az acne vulgaris az egyik leggyakoribb megbetegedés, amellyel bőrgyógyászati praxisokban találkozunk. A kezelés általában sokáig tart és az esetek egy részében komoly mellékhatásokkal is jár. A probléma által érintett fiatalok általában nagyon megszenvedik az egész folyamatot. Főleg a faggyúmirigyek megbetegedésről van szó, és a jelenség elsősorban az arcon, a háton és a mellkason manifesztálódik. Először nem gyulladt állapotú mitesszerek jelennek meg, amelyeket később gyulladásban lévő bőrkiütések követhetnek: pörsenések, pattanások, illetve csomók. Az acne vulgaris, vagyis közönséges akne a megnövekedett androgén hormontermelés miatt jelenik meg a pubertás alatt, és legkésőbb harminc éves kor körül a probléma le is cseng.

Acne inversa

Az acne inversa ritka és súlyos bőrbetegség. A faggyúmirigyekből indul ki, és szekunder módon érinti az apokrin verejtékmirigyeket. Elsősorban a hónalj, az ágyék és a nemi szervek táján jelentkezik, de átterjedhet a far környékére is. Kevésbé gyakori, hogy a hátat és a hastájékot támadja meg, csak nagyon ritkán fordul elő olyan helyeken, mint például az arc, amelyek egyébként aknefertőzöttség szempontjából jellemzőek.

Terápiás lehetőségek

A bevett terápiás eljárásokat az ismételt antibiotikum és antiszeptikus kezelések alkalmazása jellemzi. Szóba jöhet még a tályog felvágása, a heg kimetszése, vagy a seb eltakarása bőrátültetéssel. Ezeknek az eljárásoknak nagy hátránya, hogy a páciensek újra és újra visszaesnek, aminek következtében aztán kisebb-nagyobb operációs beavatkozások válnak szükségessé: mindez sok fájdalommal, kötözésre járással, betegszabadság miatti munkából való kimaradással és pszichikai megterheléssel is jár, nem is beszélve arról, hogy a pácienseket mindez milyen mértékben korlátozza normális emberi kapcsolatok fenntartásában.

A MeDioStar NeXT Family készülékek által nyújtott diódalézeres kezelések nagyszerű alternatívát jelentenek. A szőrtelenítési eljáráshoz hasonlóan ebben az esetben is az infravörös lézersugár hatol be elég mélyen a bőr alá, hogy elérje a faggyúmirigyeket. A baktériumokat és gombákat létrehozó porfirinek, amelyek az akne valódi okozói, ennek a kezelésnek a során elpusztulnak. A fény megöli a bőrben élő, az aknét okozó baktériumokat és csökkenti a gyulladt faggyúmirigyek számát. A pattanások eltűnnek, a bőr állapota néhány kezelés után jelentős javulást mutat.