Lézeres érkezelések: a legmodernebb lehetőségek az arcon található erek eltüntetésére

A hajszálértágulat és más, az ereket érintő bőrelváltozások sokszor csak esztétikai problémát jelentenek, de a nők az ilyen erek megjelenését kifejezetten irritálónak érzik, azért is, mert sminkkel nagyon nehéz elfedni ezeket a szépséghibákat.

Ugyanakkor egyre több férfi is akad azok között, akik az ilyen, csakis magánpraxisban elvégezhető kezelések iránt érdeklődnek.

A finom, felszíni erek kezelésére, amelyek például arcon jelennek meg igen gyakran, a QuadroStarPROYELLOW és a QuadroStarPROGREEN (577 & 532 nm) készülékek kiválóan alkalmasak.

A lézerfényt a vérben lévő hemoglobin igen jól abszorbálja. Ez azt jelenti, hogy a fény hővé válik, a véreret a hő károsítja, és el is tünteti. Az ér környéki víz (szöveteink nagyrészt vízből állnak) a zöld, illetve sárga fényt viszont szinte egyáltalán nem nyeli el, ezért az ér körüli bőr nem károsodik. Az ereket a lézerfény azonnal „kiradírozza”, anélkül, hogy a nem kívánatos purpura vagyis kékes elszíneződés jelensége fellépne. A pigmentváltozások, illetve hegesedés megjelenésének kockázata is igen alacsony.

Hogyan működik a kezelés?

Az érelváltozások kezelésénél a lézerfény behatol a bőrbe, a fényt pedig elnyeli a vérben lévő hemoglobin: a vér erősen felmelegszik. Ez a vérér belső falának gyulladásához és az ér összeragadásához vezet. Ennek eredményeképp az ér bezáródik. Az ér nagyságától függően ez a folyamat nagy ereknél hosszabb, kisebbeknél rövidebb időt vesz igénybe – mélykék erek esetében akár több hónapba is beletelhet.

Minden lézersugárnak speciális színe (hullámhossza) van. Az olyan kicsi, kiálló erek esetében, amely általában pirosak és a felszínen jelennek meg, sárga vagy a zöld lézerfény ajánlott, mivel a vér a sárga és a zöld színt jól abszorbálja. Ugyanakkor a víz ezeket a színeket csak igen csekély mértékben képes elnyelni. Az egészséges bőrben sok a víz, így a vérszegény szövet hideg marad és az ér környéki szövetet a lézer nem károsítja. A sötétebb színű, mélyebben fekvő, kékes erek esetében az infravörös lézerfény a hatékonyabb, mert ennek a behatolási mélysége nagyobb.