Pigmentfoltok: bosszantó bőrhibák

A pigmentált bőrelváltozásokat, főleg az öregkori bőrelszíneződéseket az érintettek esztétikai szempontból egyre zavaróbbnak érzik. Az öregségi foltok 50 éves kortól jelennek meg, mégpedig minden második nőnél, és minden ötödik férfinál. Mivel az idősödés ezen jelei igencsak nemkívánatosaknak számítanak, egyre többen szánják rá magukat arra, hogy magánpraxisokban szabaduljanak meg tőlük.

Többféle pigment alapú bőrelváltozás létezik, amelyek morfológiai és hisztológiai szempontból alapvetően különböznek egymástól. Emiatt fontos, hogy a pigmentfoltok diagnózisának felállítását és az indokolt kezelési mód kiválasztását az ezen a területes speciális tudással rendelkező orvosokra hagyjuk. A jóindulatú pigmentelváltozásokat, mint a lentigo simplex, a lentigo senilis (napfoltok, illetve öregségi foltok) és sokféle más lencsét különböző módokon lehet lézerrel kezelni.

A kvázi folytonos lézerek nanoszekundumokban mérhető, rövid impulzusokat bocsátanak ki, amelyeket hullámhosszuk alapján a bőrpigment, a melanin különbözőképpen nyel el. Maga a lézeres kezelés egyáltalán nem bonyolult és általában felületes érzéstelenítéssel, ambuláns módon végezhető.

A helyes hullámhossz megválasztása döntő a kezelés eredményessége szempontjából

A lézer fajtája határozza meg, hogy mely színű pigmentet lehet különösen jól kezelni, és melyik szín reagál sokkal gyengébben a kezelésekre. A rubint lézer, amely az infravöröshöz közeli területen dolgozik, gyakorlatilag szinte minden esetben hatékony. Mivel a bőrpigment, a melanin jól abszorbálja a rubint lézer fényét, a természetes pigmentfoltok kezelése esetében különösen ajánlhatjuk a használatát. A legtöbb páciens érzéstelenítés nélkül is jól bírja a kezelést: csak kivételes esetekben alkalmazunk felületi érzéstelenítést.

A rubint vagy Nd:YAG-lézerfény hullámhosszára a bőrelváltozásokat okozó pigmentanyagok különböző módokon reagálnak. Az átvitt energia hatására a betokosodott színrészecskék hirtelen fragmentálódnak a kötőszövetből. Végül a feloszlott részecskék epidermálisan és limfatikusan leépülnek. Közvetlenül a lézeres kezelés után a besugárzott bőrfelület 10-20 percre fehéres színt ölt. Ezután vékony pörk képződik, amely 1-2 hétig marad meg.
Pigmentfoltokat ablatív lézerrel is kezelhetünk. Ebben az esetben különbséget kell tennünk a „hideg abláció” és a vaporizáció között: az első dermatábilis Erbium:YAG-lézerrel végezhető, a második pedig, akár a QuadroStarPRO esetében, sárga vagy zöld fény segítségével.

Frakcionált terápia a kíméletes kezelés érdekében

Az ilyen elváltozásokat frakcionált technikával is kezelhetjük. A Q-Switch-lézerrel végzett, teljesen biztonságos frakcionált lézerterápia egyedülálló, és lehetővé teszi a nagyobb, főleg az arcon látható pigmentfoltok kezelését. A páciensek maximális kényelmét tudjuk biztosítani minimális mellékhatás-kockázat mellett. A frakcionált lézerterápia lehetővé teszi, hogy hálózatos formában a bőrszövetnek csak egy részét kezeljük. Ezt a lézernyaláb sok száz kicsi lézersugárrá való felosztásával érjük el. Ez az eljárás kombinálja a bőrmegújítás, a kollagénképződés elősegítését a gyors sebgyógyulással, amelyet a nem kezelt bőr is könnyebbé tesz: ezáltal a mellékhatások megjelenésének kockázata igen kicsi marad.