Szőrtelenítés a MeDioStar NeXT Familiy készülékkel

Hány kezelésre lesz szüksége?

Szőrszálaink két különböző fázison mennek keresztül: az egyik a növekedési, vagyis anagén fázis, a másik pedig a nem-növekedési, azaz telogén fázis. A két fázis közötti átmenet idején a szőrhagymák sejtosztódása megáll és a szőrhagyma legalsó része, amely a mirigy falában gyökerezik, kitágul. Ezt az átmeneti fázist katagén fázisnak nevezik.

A szőrnövekedés különböző fázisai nem szinkron módon történnek, vagyis minden egyes szőrszál a növekedés másik fázisában található. Szőrtelenítésnél minden szőrt érint a kezelés, anélkül persze, hogy lehetséges volna tudni, az egyes szőrszálak melyik növekedési fázisban vannak éppen.

Ez azt jelenti, hogy bármely bőrfelületen mindig csak a szőrszálak egy része fog a kezelésre reagálni, mégpedig azok a szálak, amelyek épp az anagén fázisnál tartanak. Így aztán több kezelés is szükséges lesz. Egyénenként változó, kinek hány kezelés kell majd, attól függően, hogy az illető milyen haj- és bőrtípust mondhat magáénak, és milyen genetikai jellemzőkkel rendelkezik. Általában 6-10 alkalomra van szükség ahhoz, hogy a 90%-os szőreltávolítási arányt elérjük.

Minden szőrtípust lehet lézerrel kezelni?

Mivel a lézernyaláb a hajban lévő pigment anyagot veszi célba, minden pigmentált szőr jól reagál a kezelésre. A nagyon sötét szőrtől a sötétszőkéig minden típust hatékonyan tudunk kezelni, az ősz, illetve őszülő (mákos) szőr azonban nem lesz kezelhető. Általánosságban elmondható, hogy minél sötétebb a szőr, annál jobban nyeli el a fényt, és annál eredményesebb lesz a kezelés.

Vajon mennyire hatékony a lézeres kezelés?

A kezelés eredményessége a szőr színétől, beágyazottságától és vastagságától függ. De a hormonszintünk is befolyásolja, hogy mennyire lesz hatékony a beavatkozás. Annak érdekében, hogy magas hatékonyságot érjünk el, az orvos segítségével kezelési tervet kell készítenünk, mégpedig a szőr- és bőrtípus függvényében.

Milyen eredményességre számíthat?

Tudományos felmérések bizonyították, hogy a legújabb lézerkészülékek segítségével a kezelések után 12 hónappal nagyon kedvező eredmények várhatóak. Mikroszkopikus vizsgálatok alapján egyértelmű, hogy a szőrmirigyek tényleg elpusztultak. Genetikai tényezők vagy hormonális változások miatt azonban előfordulhat, hogy a kezelést kénytelenek vagyunk megismételni.

Mi történik egy kezelésen?

Először leborotváljuk a szőrt, hogy a kiálló szőrszálak ne akadályozzák a fény elnyelésének folyamatát. Aztán a bőrön lévő minden sötét foltot letakarunk, például egy fehér szemceruza segítségével. Egy víztartalmú gél felkenése után a lézer kezelőfejét a kezelendő bőrfelület fölé helyezzük. A lézer fényimpulzust ad ki magából. Ennek nyomán könnyű bizsergést érzünk a bőrünkön. A kezelés az integrált bőrhűtő funkciónak köszönhetően nagyon kellemes. Az a lehetőség is fennáll, hogy a teljesen fájdalommentes kezelés érdekében annak megkezdése előtt kábító hatású balzsamot kenjünk a bőrre.

Mi történik a kezelés után?

A kezelés után a páciens bőrpírt, erős melegség-érzetet illetve hólyagosodást tapasztalhat. Ezek a mellékhatások általában nem súlyosabbak, mint egy kisebb leégés, és a kezelés után néhány órával el is múlnak. Egy kis idővel később tapasztalhatunk némi bőrsötétedést, illetve kiütéseket is, de ezek 2-10 nap elteltével ugyancsak eltűnnek. A szőrszálak 5-14 nap elteltével oszlanak fel vagy hullanak ki.

Mennyi idő telik el két kezelés között?

A következő kezelés 4-8 hét múlva esedékes, mikor már érezhető, hogy a szőr újra nőni kezdett.

Milyen komplikációkra kell számítanunk?

A MeDioStar NeXT-tel végzett kezelések minden bőrtípus esetén biztonságosak. A lézeres kezelések általában kevés rizikót rejtenek magukban. Megeshet azonban, hogy a bőr világosabb lesz, vagy hiperpigmentáció lép fel. Nagyon kevés esetben hegek is keletkezhetnek. Könnyű erithéma (gyulladás) jöhet létre, elsősorban mirigykörnyéki gyulladás, főleg sötét, vastag haj esetében. Mindezek a mellékhatások visszafordíthatóak, és néhány héten belül újra eltűnnek. A mellékhatásokkal kapcsolatos további információért, kérjük, forduljon kezelőorvosához.